10.08.18

1024

КАНІВЕРМ – безпечна та комплексна профілактика кишкових гельмінтозів котів та собак.

КАНІВЕРМ – безпечна та комплексна профілактика кишкових гельмінтозів котів та собак. Тему гельмінтів та боротьби з ними, звісно, приємною назвати...

КАНІВЕРМ – безпечна та комплексна профілактика кишкових гельмінтозів котів та собак.

Тему гельмінтів та боротьби з ними, звісно, приємною назвати дуже складно. Але як відомо, однією з основних умов здорового та щасливого життя наших домашніх улюбленців, про яку ми так часто забуваємо, є вчасна дегельмінтизація.

Останнім часом питанню профілактики кишкових гельмінтозів у домашніх тварин не надають належної уваги, а дарма. За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я, біля 2 міліардів людей у всьому світі (а це майже третина всього населення) інфіковані саме цими паразитами. Тож хотілось нагадати про необхідність профілактики саме кишкових гельмінтів та їх негативний вплив на здоров’я, як тварин, так і всієї вашої сім’ї.

Як кажуть – хто володіє інформацією, той володіє світом. Отже давайте поговоримо про кишкових паразитів, які так часто зустрічаються у домашніх котів та собак незалежно від їх віку, породи або способу життя. Саме нематоди (круглі гельмінти) та цестоди (стьожкові гельмінти) займають лідируючу роль серед ендопаразитів котів та собак.

Паразитарні інвазії – інфекції, від яких захиститися неможливо. Гельмінти  можна назвати унікальними паразитами, оскільки вони можуть знаходитись в організмі тварини і людини досить тривалий час, харчуватися та розмножуватись, зовсім не виявляючи своєї присутності.

Свою назву паразити отримали не лише через не дуже «привабливий» вигляд, а в першу чергу причиною є те, що вони ведуть саме паразитуючий спосіб життя – за рахунок свого господаря.

Для того, щоб знати ворога в обличчя, давайте розглянемо кишкових гельмінтів, які шкодять вашому улюбленцю.

Дивлячись на симптоми описанні вище, можна зробити помилковий висновок, що паразити не наносять великої шкоди організму тварини. Проте існує ще низка прихованих негативних реакцій.

По-перше, локалізуючись у кишківнику, за умов великого скупчення, паразити можуть перекривати просвіт і викликати непрохідність кишківника, а це вже потребує хірургічного втручання. Також цестоди та деякі нематоди для фіксації і пересування використовують гачки та присоски, які є у них на тілі. Такі їх пристосування травмують стінки кишківника тварини-хозяїна, призводять до кровотечі та запальних процесів, а іноді можуть розвиватись навіть некроз. Мігруючи з кровю, личинки аскарид також пошкоджують стінки капілярів та судин. В організмі  тварини змінюється багато біологічних показників – у крові при гельмінтозах зменшується кількість гемоглобіну, еритроцитів та змінюється лейкофомула.

Наприклад, при ехінококозі та цистицеркозі в організмі знижується вміст вітаміну С (в результаті погіршення його всмоктування через пошкоджену слизову оболонку кишок), у крові відмічаються зміни вмісту міді, молібдену, кобальту, марганцю та заліза. Відмічається підвищення секреції гормонів гіпофізу та кори наднирників.

Найбільш згубний вплив на організм мають метаболіти (токсини), які виділяють паразити в ході своєї життєдіяльності. Такі токсини негативно впливають, перш за все, на діяльність нервової системи. Це може  проявлятися судомами, збудженням та агресією або пригніченням тварини. Проте гельмінтологи вважають, що в патогенезі гельмінтозів головну роль грає сенсибілізуюча дія токсинів (цитотоксинів) з наступним розвитком алергічних на імунносупресиних реакцій.

Саме вплив токсинів на імунну систему тварин обумовлює важливість першочергової дегельмінтизції ваших улюбленців. І це стосується не тільки дорослих тварин, а й цуценят та кошенят, на сам перед тих, яких будуть вакцинувати вперше.

Часто зустрічається помилкова думка, що у маленького цуцика чи котика гельмінтам немає де взятися – на вулицю ж вони не виходять. Але паразити можуть потрапляти в організм не лише при вигулі на вулиці чи контакті з іншими тваринами. На малюнку ви можете побачити, як саме яйця гельмінтів циркулюють в навколишньому середовищі.

Яйця гельмінтів тварини виділяють з фекаліями. Якщо це геогельмінт – то яйця розвиваються у ґрунті до інвазійної форми і вже  потім розповсюджуються на великі території, а сприяє їх поширенню дощові води та вітер. У циклі розвитку біогельмінтів бере участь один із проміжних господарів, в організмі яких і відбувається розвиток або до інвазійних форм яєць, або до личинок. Таким чином, яйця чи личинки гельмінтів можуть потрапляти в організм з кормом чи водою, або бути принесені додому на підошві вашого взуття, або на шерсті чи лапах тварини. Також зараження може відбуватися трансплацентарним шляхом (тобто від мами до цуцика чи кошеняти, ще в утробі).

Таким чином, можна підсумувати, що дегельмінтизація перед першою вакцинацією цуценят та кошенят це обов’язкова умова для формування стійкого імунітету в майбутньому та попередження небажаних алергічних чи шокових реакцій після вакцинації. Також це не менш важливо і при щорічній плановій вакцинації і, звісно, перед паруванням тварин.

І якщо ви хочете знати, яке легко, зручно та безпечно провести протипаразитарну обробку ваших улюбленців , то саме препарат КАНІВЕРМ (Bioveta a.s.) стане для вас незамінним.

Протипаразитарний препарат КАНІВЕРМ виготовляють у Чеській республіці, а це означає, що ви можете бути абсолютно певні у якості та ефективності препарату, адже Bioveta a.s. працює за європейськими стандартами, які підтвердженні міжнародними сертифікатами якості ISO та GMP.

КАНІВЕРМ – це комплексний ангельмінтний препарат широкого спектру дії. До складу препарату входять такі діючі речовини, як фенбендазол, пірантел та празіквантел.

Фенбендазол (група бензімідазолів) гальмує полімеризацію білків тубулінів в мікротубуліни, знижує активність енергетичних ферментів, що викликає загибель паразитів від виснаження. Має високу антигельмінтну активність і широкий спектр дії, знищує личинки зрілих нематод, деякі види цестод, трематод і їх яйця.

Пірантел памоат (ембонат) (група тетрагідропіримідинів) активний проти нематод (круглі гельмінти), впливає на їх холінергічні рецептори, що призводить до незворотного спастичного паралічу паразитів.

Празіквантел активний проти цестод (стьожкові гельмінти), підвищує проникливість мембран для іонів кальцію, викликає підвищення м′язової активності, яке змінюється скороченням мускулатури та спастичним паралічем, викликає руйнування зовнішнього покриву дорослих форм цестод.

В комбінації ці активні діючі речовини забезпечують максимальний ефект проти круглих та стьожкових паразитів, тобто проти найпоширеніших кишкових паразитів  собак та котів. Та, що дуже важливо, забезпечує максимальну безпечність при застосуванні препарату цуценятам та кошенятам з самого раннього віку.

І перше, на що хочеться звернути увагу – форма випуска та різні варіанти фасувань  препарату КАНІВЕРМ.

КАНІВЕРМ представлений у формі таблеток, які в свою чергу, бувають двох видів:

  • таблетка по 0.7 гр на вагу тварини до 10 кг (упаковка по 100 таблеток, кожна таблетка запакована окремо)
  • таблетка по 0.175 гр на вагу тварини від 0.5 до 2 кг (в упаковці 6 таблеток розміщенні на блістері)

КАНІВЕРМ у вигляді пасти для перорального застосування представлений у двох розмірах пакування:

  • шприц-туба по 4 мл на 20 кг маси тіла
  • шприц-туба по 10 мл на 50 кг маси тіла

На поршні шприц-туби є фіксуюче кільце та нанесені помітки, які відповідають кількості препарату в мл. Вам потрібно лише виставити кільце на відповідну поділку і не перейматися, що ненароком, використаєте більшу кількість препарату.

Маючи такий широкий вибір фасувань абсолютно реально задовольнити потреби кожного улюбленця, починаючи з такого «гурмана», як мальтійська болонка і закінчуючи суворим азіатом. Погодьтеся, стільки варіантів ефективної дегельмінтизації вашого котика чи песика – це просто свято якесь!

Але наявність якісного протипаразитарного препарату не гарантує ефективність дегельментизації, а тому необхідно звернути першочергову увагу, насамперед, на розрахунок дози препарату для вірного застосування.

Ознайомившись із даними із таблиці  підсумуємо наступне:

  • КАНІВЕРМ можна застосовувати тваринам, які ще не встигли або і не збирались досягати ваги у пів кілограма
  • Обираючи між таблетками та пастою для, наприклад, мініатюрної та норовливої болонки, ви завжди зробите правильний вибір і ваша “снігова королева” буде задоволена, отримуючи маленьку таблетку ідеальної форми КАНІВЕРМ 0,175 гр, а не розламані таблетки з гострими краями. А застосувавши КАНІВЕРМ у формі пасти, із солодкуватим присмаком, ваша улюбленеця на вас навіть може не образиться.
  • У випадку застосування препарату для такого гіганта, як середньоазіатська вівчарока, можна обрати “жменьку” таблеток КАНІВЕРМ 0,7 гр, ну звісно якщо азіат буде вгуморі терпіти вашу руку до ліктя у своїй пащі. Або ж зупинити свій вибір на пасті КАНІВЕРМ, що спростить ваші відносини з азіатом і залишить вашу руку сухою та не ушкодженною.

І це ще не всі переваги КАНІВЕРМ.

Як було зазначенно вище – проведення дегельмінтизації цуценятам та кошенятам перед первинною вакцинацією – запорука формування стійкого поствакцинального імунітету ваших хвостатих друзів. І в цій відповідальній справі КАНІВЕРМ також стане вам в нагоді, адже застосовувати його можна вже з 3-х тижневого віку. А якщо є загроза трансплацентарного зараження паразитами, то препарат можна використовувати навіть з 14 денного віку.

Звісно ж схему дегелтмінтизації потрібно підбирати під кожний конкретний випадок, але пропонуємо розглянути схему, яку рекомендує саме виробник.

Спеціалісти Bioveta a.s. радять проводити дегельмінтизацію наймолодших тварин починаючи з 3-х тижневого віку, з повторним застосуванням препарату у 6, 9 та 12 тижнів. В подальшому профілактику кишкових паразитів необхідно проводити кожні 3 місяці. КАНІВЕРМ, за ступенем дії на організм, належить до малотоксичних речовин (4 клас безпечності) та у рекомендованих дозах не має сенсибілізуючої, ембріотоксичної і тератогенної дії. Вагітним самкам задають КАНІВЕРМ  – 1 раз перед паруванням, наступна дегельмінтизація проводитисья разом з першим застосуванням препарату дітям.

P.S. Доречі, якщо кожен господар вигулюючи свого пса кожен день на вулиці, почне просто прибирати купки після свого улюбленця – це значно знизить кількість інвазійних яєць гельмінтів в місцях вигулу собак та загалом на вулицях міста.

КАНІВЕРМ – безпечна та комплексна профілактика кишкових гельмінтозів котів та собак.