21.10.20

3471

Вакцини нового покоління для собак Biocan® NOVEL

У 2019 році компанія «Bioveta, a.s.» зареєструвала на території України серію вакцин під назвою Biocan® NOVEL

Піднімаючи тему специфічної профілактики інфекційних захворювань, обійти питання вибору препарату просто неможливо, адже якість вакцини – одна з головних складових ефективної вакцинації.

Отож,  мова піде про абсолютно нову серію вакцин для собак.

У 2019 році компанія «Bioveta, a.s.» зареєструвала на території України серію вакцин під назвою Biocan® NOVEL.

Наразі ними вже користуються ветеринарні лікарі у 13 європейських країнах.

Розробку нової серії обумовили постійні інновації у сфері виробництва вакцин, які направлені, перш за все, на  отримання ефективних та більш безпечних продуктів.

Саме тому у склад вакцин  Biocan® NOVEL  ввійшли  стандартизовані та високоімуногенні штами, які було придбано у Міжнародному банку вірусів.

Виробництво нової серії, як і всіх інших продуктів компанії «Bioveta, a.s.»,  здійснюється за європейськими стандартами та з використанням новітніх технологій, що підтверджують міжнародні сертифікати якості (GMP, ISO тощо).

До серії  Biocan®  NOVEL входить 5 вакцин проти найпоширеніших інфекційних хвороб собак:

Biocan® NOVEL Puppy

Biocan® NOVEL DHPPi

Biocan® NOVEL DHPPi + L4

Biocan® NOVEL DHPPi + L4R

Biocan® NOVEL Pi + L4

 

І детальніше про кожну новинку:

  • Biocan® NOVEL Puppy – це жива вакцина проти чуми та парвовірозу собак, до складу якої входять найактуальніші вакцинні антигени:

Проти парвовірозу собак використано стандартизований високоімуногенний  штам –  CPV-2b,  який також формує перехресний імунітет проти штамів CPV-2а та CPV-2с.

Поширення у світі штаму CPV-2b та його так званих “родичів”, представлено на мапі нижче.

 

Проти чуми м’ясоїдних напружений поствакцинальний імунітет формується завдяки новому високоімуногенному штаму  CDV.

Вакцинувати цуценят  Biocan® NOVEL Puppy  можна вже з 6-тижневого віку. Також її можна застосовувати одночасно з вакциною  Biocan® С проти коронавірусного ентериту собак.

Але про головну перевагу у застосуванні Biocan® NOVEL Puppy  мова піде трохи згодом.

  • Biocan® NOVEL DHPPi – жива вакцина проти чуми і парвовірозу, аденовірусної інфекції та парагрипу собак.

Проти парвовірозу та чуми використані такі ж штами, що й у вакцині Biocan® NOVEL Puppy –  CPV-2b та CDV.

Для профілактики аденовірозу до складу вакцини включено штам 2-го типу – CAV-2, який захищає від інфекційного ларинготрахеїту, а також формує перехресний імунітет проти аденовірозу 1-го типу –  CAV-1 (який викликає інфекційний гепатит).

Для профілактики парагрипу собак використано стандартизований штам 2-го типу  CPiV-2.

Обираючи чим саме проводити первинну вакцинацію, обов’язково необхідно враховувати деякі особливості імунної системи новонароджених.

У собак, як і у інших ссавців, приблизно до 4-місячного віку імунна система фізіологічно незріла. Стійкість до інфекційних захворювань забезпечує наявність пасивного імунітету, а саме материнських антитіл, більше 90% яких потрапляють в організм цуценят з молозивом. І саме материнські антитіла можуть інактивувати вакцинні антигени, що робить вакцинацію не ефективною.

Материнські антитіла забезпечують захист цуценят від багатьох інфекційних агентів, з якими мала контакт його мати в результаті вакцинації або природним шляхом і до яких в неї виробились антитіла.

Середній період напіврозпаду материнських антитіл в крові цуценяти становить у середньому 10 днів. Тобто приблизно кожні 8-12 днів розпадається половина антитіл, які захищають від зараження, наприклад, чумою, парвовірозом або іншими патогенами. Тому, в залежності від титру антитіл матері, весь пасивний захист або більша його частина, як правило, зникає у цуценят у віці від 6 до 16-тижневого віку.

Але треба враховувати, що у цуценят навіть з одного виводка кількість МАТ буде різна, а відповідно і тривалість захисту також може відрізнятись. Тобто кількість антитіл проти кожного патогена буде різною.

Беручи до уваги, що чума та парвовіроз – найпоширеніша небезпека для кожного цуценяти з самого раннього віку, вакцинацію бажано проводити вже з 6-тижневого віку.

А тому, розробляючи вакцину Biocan® NOVEL Puppy саме для цуценят, наявність високого рівня МАТ враховували в першу чергу.

І тому було збільшено титр вакцинних антигенів, що в свою чергу, підвищило імуногенність вакцини.

Biocan®  NOVEL Puppy Biocan®  NOVEL DHPPi
Вірус чуми м’ясоїдних, штам CDV Bio 11/A мін. 104,1 ТЦІД50 – макс. 105,5 ТЦІД50 103,1 ТЦІД50 – 105,1 ТЦІД50
Парвовірус тип 2b,

штам CPV-2b Bio 12/B

мін. 105,5 ТЦІД50 – макс. 107,0 ТЦІД50 104,3 ТЦІД50 – 106,6 ТЦІД50

Відповідно, формування поствакцинального імунітету починається вже після першої вакцинації, внаслідок чого вірогідність формування «імунологічного вікна» знижується до мінімуму.

Отже, враховуючи особливості імунної системи цуценят, для первинної вакцинації доцільніше застосовувати Biocan® NOVEL Puppy.

Первинна вакцинація цуценят з раннього віку
 Вік собаки Назва вакцини
6 тижнів

 

Biocan® NOVEL Puppy

+ Biocan® С

9 тижнів

 

Biocan® NOVEL Puppy (або Biocan® NOVEL DHPPi)

+ Biocan® С

12-13 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi + L4R

 

  • Biocan® NOVEL DHPPi + L4 – це комбінована вакцина проти чуми, парвовірозу, аденовірозу, парагрипу та лептоспірозу собак. Застосовують Biocan® NOVEL DHPPi + L4 з 8-тижневого віку.

З живим компонентом DHPPi ми вже ознайомились раніше. Розглянемо інактивований компонент вакцини, який захищає проти лептоспірозу.

Склад вакцини удосконалили четвертим високопатогенним сероваром лептоспір – Leptospira bratislava. Отже, тепер надійний захист собак від лептоспірозу забезпечують чотири найпоширеніші серовари лептоспір: Leptospira bratislava, L. icterohaemorrhagiae, L. canicola та L. Grippotyphosa.

Завдяки багаторазовій фільтрації вакцинного матеріалу та його очищенню від чужорідних білків (які часто викликають алергії) побічні реакції було зведено до мінімуму. А експериментальні тести підтвердили, що застосування Biocan® NOVEL DHPPi + L4 забезпечує ефективний захист проти 4 найпоширеніших сероварів лептоспір. І, що не менш важливо, запобігає довготривалому виділенню збудників у навколишнє середовище та зараженню інших тварин і людей.

  • Biocan® NOVEL DHPPi + L4R. До складу вакцини входять всі вище згадані вакцинні антигени, а для захисту проти сказу використали штам SAD Vnukovo-32.

Застосування вакцини Biocan® NOVEL DHPPi + L4R дає можливість одним щепленням профілактувати одразу сім інфекційних захворювань собак.

Для безпечної та ефективної вакцинації цю вакцину застосовують з 12-тижневого віку, одноразово, з наступною ревакцинацією у віці 1 року. І потім повторюють щорічно. Тобто, саме Biocan® NOVEL DHPPi + L4R застосовують для щорічної ревакцинації дорослих собак.

Проте бувають ситуації,  коли необхідно вакцинувати цуценят проти сказу раніше 3-місячного віку.

У такому разі вакцину Biocan® NOVEL DHPPi + L4R  можна застосувати з 6-тижневого віку, але з обов’язковою ревакцинацію після 12 тижнів.

Основним критерієм оцінки захисту тварин від зараження сказом є рівень специфічних антитіл в сироватках крові тварин, імунізованих антирабічною вакциною. Згідно вимог ВООЗ, титр антитіл повинен становити не менше 0,5 МО/мл, незалежно від того, яку вакцину використовували. Однак, результати лабораторних досліджень собак, яких вакцинували проти сказу у ранньому віці, свідчать, що приблизно у 90% тварин щеплених одноразово рівень антитіл буде нижче необхідного захисного рівня (0,5 МО/мл). Причиною є те, що у цей період імунна система ще формується і її відповідь на вакцинацію може бути слабкою із низькою кількістю поствакцинальних антитіл. Саме тому необхідно проводити обов’язкову ревакцинацію за наступною схемою.

Вакцинація цуценят проти сказу з раннього віку вакциною

Biocan® NOVEL DHPPi + L4R

Вік собаки Назва вакцини
6 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi + L4R
8-9 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi + L4R
12-13 тижнів* Biocan® NOVEL DHPPi + L4R

*Для отримання високого рівня антитіл.

І ще одна новинка із серії Biocan® NOVEL зовсім не має аналогів на ринку України.

  • Biocan® NOVEL Pi + L4 – комбінована вакцина проти парагрипу та лептоспірозу собак, а застосовувати її можна з 8-тижневого віку.

До складу вакцини входить стандартизований штам парагрипу 2-го типу CPiV-2 та чотири найпоширеніші серовари лептоспір: Leptospira bratislava, L. icterohaemorrhagiae, L. canicola  та L. Grippotyphosa.

Розробили цю вакцину для щорічної вакцинації.

Відповідно до останніх тенденцій вакцинології та рекомендацій WSAVA, які направлені на зниження «вакцинального навантаження» на організм, серія вакцин Biocan® NOVEL тримає напружений рівень поствакцинальних антитіл проти чуми, парвовірусного ентериту, аденовірозу  та сказу** протягом 3 років. А захисний рівень антитіл проти парагрипу та лептоспірозу тримається стандартно – 1 рік.

**Але, не забувайте, що в Україні, незалежно від рекомендацій виробника, на законодавчому рівні вакцинація проти сказу має бути проведена 1 раз на рік.

Отже, застосовують вакцину Biocan® NOVEL Pi + L4 в умовах благополучної епізоотичної ситуації за наступною схемою:

Вік тварини Обов’язкова вакцинація Додаткова вакцинація
6 – 7 тижнів Biocan® NOVEL Puppy Biocan® С
9 – 10 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi + L4 Biocan® С
12 – 13 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi + L4R Borrelym 3
(з обов’язковою ревакцинацією через 21 день)
12 місяців Biocan® NOVEL Pi  + L4 +
Biocan® R
Borrelym 3
24 місяці Biocan® NOVEL Pi  + L4 +
Biocan® R
Borrelym 3
36 місяців Biocan® NOVEL DHPPi + L4R Borrelym 3

 

Щодо тривалості поствакцинального імунітету, то, на жаль, світові тенденції не завжди є актуальними для нашої країни. Те саме стосується і тривалості поствакцинального імунітету.

Це пов’язано з тим, що у країнах Європи відсутні безпритульні тварини, а також мінімум 70% собак – завакциновані. А ці фактори впливають на імунний статус кожної тварини та на формування стійкого видового імунітету.

Беручи до уваги, що в Україні велика кількість безпритульних тварин на вулицях,  відсутня поголовна вакцинація та неблагополучна епізоотична ситуація з багатьох інфекційних захворювань, говорити про напружений рівень поствакцинального імунітету, який буде триматись протягом 3 років, дуже важко. Саме тому, обираючи найефективнішу схему вакцинації, ветеринарні лікарі мають враховувати всі ризики, з якими може контактувати пес кожного дня.

І підсумовуючи все вище сказане, можемо зробити висновок, що серія вакцин Biocan® NOVEL розроблена за вимогами сучасних тенденцій та з дотриманням найкращих стандартів.

Враховуючи широку лінійку вакцин класичної серії Biocan® та нові можливості вакцин серії Biocan® NOVEL, лікарі ветеринарної медицини  матимуть змогу підібрати індивідуальну схему вакцинації, в залежності від віку, племінного призначення, епізоотичної ситуації в регіоні та фізіологічних особливостей.

Вакцини нового покоління для собак Biocan® NOVEL