9.04.19

1115

Парвовірусний ентерит собак і його профілактика вакцинами серії Biocan® NOVEL

Федоренко К. С. ТОВ “ЕВРОВЕТ”   Парвовірусний ентерит собак одне з найпоширеніших інфекційних захворювань собак у світі, а тому його...

Федоренко К. С.

ТОВ “ЕВРОВЕТ”

 

Парвовірусний ентерит собак одне з найпоширеніших інфекційних захворювань собак у світі, а тому його проблематика та необхідність вчасної та якісної профілактики – досить  актуальне питання на сьогоднішній день.

 

Для «новеньких» власників цуценят парвовіроз може стати неочікуваним жахом – цілком здорове, грайливе та активне цуценя за декілька днів стає тяжкохворим. Отже, давайте розберемося, що треба знати про парвовірусний ентерит і обов’язкову вакцинацію.

 

Парвовіроз – висококонтагіозне захворювання, що супроводжується гострим геморагічним ентеритом, міокардитом, лейкопенією та швидким зневодненням організму, що часто призводить до смертельного результату.

До зони ризику інфікування входять собаки незалежно від породи та віку, проте найвища захворюваність відзначається серед цуценят у віці від 1 до 6 місяців. Розповсюдження збудника відбувається з фекаліями. Вірус досить стійкий – при кімнатній температурі може зберігатись до 2-х місяців, а у навколишньому середовищі, захищений від прямих сонячних променів, або у ґрунті, парвовіроз зберігаться місяцями. Вірус стійкий до багатьох засобів дезінфекції.

Першим, відомим ще на початку 50-х років минулого століття, збудником парвовірозу собак став парвовірус типу 1 – CPV-1 або, як його ще називають, дрібний вірус собак CnMV (Canine minute virus). У середині 70-х років було виявлено новий збудник – парвовірус типу 2 – CPV-2, який спричинив масові спалахи хвороби по всьому світу.  Але починаючи з 80-х років у США та у деяких регіонах Європи почали виділяти нові штами вірусу  – CPV-2а і CPV-2b та CPV-2с, які згодом  поширились по всьому світу.

 

Специфічного лікування парвовірусного ентериту немає. Терапевтичні заходи, головним чином, направлені на попередження зневоднення організму, боротьбу з вторинною мікрофлорою, відновлення нормальної функції кишківника та серцево-судинної системи. Також, в перші дні після прояву клінічних симптомів, можливо використовувати полівалентні сироватки проти парвовірусного ентериту. За відсутності специфічного лікування, обов’язковими стають превентивні заходи, тобто вакцинація.

 

Основна причина поширення парвовірозу – відсутня або несвоєчасна вакцинація цуценят. Отже, дотримання правил вакцинації цуценят та дорослих собак, безперечно, головна умова здорової популяції собак в цілому.

Міжнародна ветеринарна асоціація дрібних домашніх тварин (the World Small Animal Veterinary Association, WSAVA) виділяє декілька хвороб, проти яких мають проводитись базові вакцинації всім собакам, незалежно від географічного розташування або епізоотичної ситуації. До таких хвороб  відносяться чума м’ясоїдних (CDV), аденовіроз собак (CAV) та парвовіроз собак (CPV). Вакцинуючи абсолютно всіх собак згідно рекомендованих схем – формується популяційний імунітет проти цих захворювань.

 

На ефективність вакцинації, також, впливає і вибір самої вакцини. Застосування  модифікованих живих вакцин (МЖВ) забезпечує ефективний, стійкий та напружений імунітет, який формується в результаті повноцінної гуморальної відповіді імунної системи. І саме про такі вакцини далі і піде мова.

 

Постійні інновації та удосконалення, у сфері виробництва, вакцин направлені, перш за все, на  розробку нових, більш ефективних та безпечних продуктів проти інфекційних захворювань тварин. Компінія Bioveta a.s. (Чеська Республіка), відповідно до останніх тенденцій вакцинології, розробила та зареєструвала в  Україні вакцини серії Biocan® NOVEL. Отже, для ефективної вакцинації цуценят у новій серії Biocan® NOVEL представлені такі вакцини:

 

  • Biocan® NOVEL Puppy –  модифікована жива вакцина проти чуми та парвовірозу собак.

До складу вакцини входить:

актуальний та високоімуногенний штам парвовірусного ентериту собак CPV-2b, який в свою чергу дає перехресний імунітет проти CPV-2а та CPV-2с;

оновлений, високоімуногенний штам чуми м’ясоїдних CDV, який забезпечує напружений поствакцинальний імунітет.

 

  • Biocan® NOVEL DHPPiмодифікована жива вакцина проти чуми м’ясоїдних, парвовірозу, аденвірозу та парагрипу собак.

До складу вакцини входить:

окрім вище згаданих штамів CPV-2b та CDV;

штам аденовіроза 2-го типу CAV-2, який, в свою чергу, формує перехресний імунітет проти аденовірозу 1-го типу CAV-1;

штам парагрипу 2-го типу CPiV-2.

 

Для досягнення найкращого захисту  цуценят, особливу увагу необхідно звернути на фактори, які безпосередньо впливають на формування поствакцинального імунітету. Тому питання вибору оптимальної схеми вакцинації – головна умова її ефективності.

 

Для собак, як і для інших ссавців, характерна деяка фізіологічна незрілість новонароджених. Імунна система розвивається повність до 4-х місячного віку, тому стійкість до інфекційних захворювань забезпечує наявність  пасивного імунітету. Більш ніж 90% специфічних антитіл потрапляють в організм цуценяти з молозивом, а тому, дуже важливо, щоб вони отримали молозиво протягом перших 12-24 годин життя, а надалі з молоком. Якість колострального та лактогенного імунітету напряму пов’язана із загальним станом здоров’я матері та її імунним статусом.

 

Тому, згідно до рекомендацій WSAVA, проводити первинну базову вакцинацію у цуценят необхідно у віці не раніше 8 тижнів, з наступною ревакцинацією через 2-4 тижні. Таким чином, початок вакцинації припадає на закінчення підсисного періоду та зменшення надходження материнських антитіл в організм цуцика. Розробляючи вакцини для застосування цуценятам, спеціалісти «Bioveta a.s.» використали штами з високою імуногенністю, яка і є основним критерієм її ефективності, тобто здатність антигену викликати швидку та повноцінну імунну відповідь.

 

Давайте розглянемо можливі варіанти застосування вакцин серії Biocan® NOVEL у комбінації з вакцинами серії Biocan® для досягнення ефективного захисту цуценят. За благополучних умов утримання цуценят, які народились від сук із високим імунним статусом вакцинацію проводять за наступною  схемою:

 

Вік собаки Назва вакцини
8-9 тижнів

 

Biocan® NOVEL Puppy (Biocan® NOVEL DHPPi+ Biocan®С
12-13 тижнів

 

Biocan® NOVEL DHPPi/L4R + Biocan® С

 

Нерідко ветеринарні лікарі стикаються із ситуаціями, коли є сумніви щодо імунного статусу цуценят. На комплексні показники імунної системи можуть впливати різні чинники, наприклад:

  • неблагополучні епізоотичні умови в регіоні (раптові спалахи інфекційних захворювань);
  • невідомий або сумнівний імунний статус суки, що безпосередньо впливає на якість і захисні функції молозива та молока;
  • утримання цуценят у невідповідних умовах, велика скупченість тварин;
  • наявність гельмінтів.

 

Під впливом вище названих факторів у цуценят може формуватися так зване «вікно сприйнятливості», – це період часу, протягом якого цуценя може бути заражене польовими вірусами. Отже, коли є ризик раннього інфікування цуценят, застосовувати вакцину Biocan® NOVEL Puppy можна абсолютно безпечно вже з 6-ти тижневого віку. Використовуючи такі вакцини, як Biocan® NOVEL Puppy,  «вікно сприйнятливості» скорочується до 2-х тижнів. Якщо є вірогідність що хоч одна з вище названих умов може впливати на ефективність вакцинації, можливе застосування наступної схеми:

 

Неблагополучна епізоотична ситуація по парвовірозу та чумі м’ясоїдних або для цуценят з невідомим імунним статусом
 Вік собаки Назва вакцини
6 тижнів

 

Biocan® NOVEL Puppy + Biocan® С
9 тижнів

 

Biocan® NOVEL Puppy (Biocan® NOVEL DHPPi+ Biocan® С
12-13 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi/L4
15-16 тижнів Biocan® NOVEL DHPPi/L4R

 

Необхідно зауважити, що спеціалісти «Bioveta a.s.» розробляючи оновлену серію вакцин Biocan® NOVEL обрали високоімуногенні штами. При цьому, у вакцині Biocan® NOVEL Puppy, яка призначена саме для вакцинації цуценят, збільшили титр антигенів, що дає можливість долати високий рівень материнських антитіл і, відповідно, формування  поствакцинального імунітету починається раніше.

 

Biocan®  NOVEL Puppy Biocan®  NOVEL DHPPi
Вірус чуми м’ясоїдних, штам CDV Bio 11/A мін. 104,1 ТЦІД50 – макс. 105,5 ТЦІД50 103,1 ТЦІД50 – 105,1 ТЦІД50
Парвовірус тип 2b,

штам CPV-2b Bio 12/B

мін. 105,5 ТЦІД50 – макс. 107,0 ТЦІД50 104,3 ТЦІД50 – 106,6 ТЦІД50

 

Підсумовуючи вище викладене, можна зробити висновок, що вірна та вчасна вакцинація проти парвовірусного ентериту стає необхідним та обов’язковим захистом для кожного цуценяти окремо, а також дає можливість формування популяційного імунітету, що попереджує розповсюдження хвороби.

Парвовірусний ентерит собак і його профілактика вакцинами серії Biocan® NOVEL