14.02.20

5800

Отібіовін – надійний та ефективний засіб для лікування отитів у ваших улюбленців

Онученко Антоніна, лікар ветеринарної медицини, ТОВ «Евровет»

 

Отити вважаються одними із найскладніших дерматологічних захворювань, враховуючи різноманіття хвороботворних та ускладнюючих чинників.

Реєструють хворобу у собак та котів різних порід. Отити зовнішнього вуха частіше зустрічаються у собак із довгою обвислою вушною раковиною. У капловухих котів періодичною проблемою є отит середнього чи внутрішнього відділів вуха.

Знаючи таку особливість, власникам потрібно постійно контролювати стан вушної раковини своєї тварини  та проводити гігієну вух для профілактики.

Спостерігайте  за поведінкою домашніх улюбленців: часто вони починають трусити головою, чухати вуха (за кліщової інвазії), стають менш активними або ж зовсім припиняють гратися. Вчасно виявивши проблему та звернувшись до ветеринарного лікаря, Ви зможете вберегти свого улюбленця  від тяжких наслідків: глухоти, менінгіту та менінгоенцефаліту.

Регулярна гігієна вух – основа профілактики отитів

Молодим тваринам варто починати догляд за вушками вже з 4-5 місячного віку, оглядаючи їх раз на тиждень. Зазвичай достатньо однієї профілактичної чистки на місяць. Частота чищення вушних раковин залежить від породи, шерстяного покриву та кількості шерсті у вухах. Та якщо вже було виявлено запалення вуха, необхідно визначити  причину  та вчасно почати лікування, щоб уникнути ускладнень.

 

До первинних причин, що можуть спричинити отит, належать:

  • Морфологічно-анатомічні особливості слухового каналу – стеноз, гіперплазія, капловухі та довгі обвислі вушні раковин, велика кількість шерсті в них. Ці фактори можуть сприяти росту та розвитку сапрофітної та патогенної мікрофлори;
  • Атопічні дерматити. В основі лежать хронічні алергічні запалення шкіри, що підтримуються як власне грибковими інфекціями, так і алергічними реакціями на компоненти бактеріальних чи грибкових клітин.
  • Ектопаразити – кліщі роду Otodectes та Demodex. Є відомості про випадково виявлених й інших ектопаразитів при отиті (Sarcoptes scabiei, Notoedres cati, Eutrombicula alfreddugesi, Neotrombicula аutumnalis);

Кліщі роду Otodectes травмують шкіру внутрішньої поверхні вуха, продуктами їх життєдіяльності, секретом слинних залоз – спричиняють свербіж і утворення кірок, призводячи до розвитку отиту. Хворі розчісують вушні раковини аж до подряпин, куди потрапляє вторинна мікрофлора і спричиняє гнійний отит. Після запалення та перфорації барабанної перетинки, патологічний процес переходить на середнє і внутрішнє вухо. Без належного лікування процес може ускладнитись поширенням запалення на оболонки головного мозку і призвести до гнійного менінгіту. За такого діагнозу тварини гинуть.

Запальний процес також може ускладнюватись такими агентами:

  • Інфекції – Staphylococcus intermedius, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus ma Klebsiella sp.;
  • Грибки: Candida та Malassezia pachydermatis.

Malassezia pachydermatis – це дріжджові грибки, які зазвичай у невеликій кількості присутні у зовнішніх вушних каналах та на поверхневих слизово-шкірних ділянках у собак.

Проте за підвищеної вологості шкіри, наявності шкірних складок, зміненого рівня шкірного pH чи попередньої терапії антибіотиками M.pachydermatis починає активно розмножуватись та стає потенційною причиною отиту.

Окрім того, у значної кількості собак (рідше котів), уражених малассезійним дерматитом, одночасно спостерігається і стафілококовий гнійний дерматит. Вважається, що Malassezia pachydermatis вступає у симбіоз із стафілококами, сприяючи росту один одного.

Отібіовін

Випускається в пластикових флаконах об’ємом  20 мл.  Завдяки видовженому аплікатору, що є у комплекті застосувати краплі Отібіовін легко.

Унікальний склад препарату дозволяє швидко та безболісно припинити  боротьбу з мікроорганізмами та впоратись із проблемою отитів у тварин.

До складу входить:

  • Гентаміцин – аміноглікозидний антибіотик, що діє на грампозитивні та грамнегативні мікроорганізми. Завдяки короткочасній дії, ототоксична дія препарату є неможливою.
  • Тріамцінолон – препарат з групи глюкокортикоїдних гормонів, що має протизапальну та протиалергічну дію.
  • Саліцилова кислота має  добре виражену протимікробну, протигрибкову  та протипаразитарну дію.
  • Карбетопендицин – антисептик.

 

 

 

Спосіб застосування:

На початку курсу лікування Отібіовін потрібно закапувати 3-4 рази на добу по 4-5 крапель у кожне вухо.

Після закапування препарату  рекомендовано ретельно промасажувати вушну раковину, щоб лікарський засіб краще розподілився по поверхні та проникнув  у слуховий прохід.

Тривалість курсу, як правило становить 5-7 днів та ще 3 дні після зникнення клінічних ознак, максимально 12 днів.

Застосовуючи Отібіовін для лікування отиту, Ви гарантовано отримуєте якісний результат  та безтурботне життя для Вас і Вашого улюбленця!

 

Отібіовін – надійний та ефективний засіб для лікування отитів у ваших улюбленців